Политическото напрежение и липсата на перспектива за формиране на ясно и

...
Политическото напрежение и липсата на перспектива за формиране на ясно и
Коментари Харесай

Маркет Линкс: Увеличава се готовността за гласуване, въпреки неудовлетвореността |

Политическото напрежение и неналичието на вероятност за образуване на ясно и стабилно политическо ръководство остава главен фактор за високата степен на незадоволеност от развиването на страната. В сравнение с предходните месеци знакът остава в доста ниска точка, макар известното повишение на неговата стойност през септември.

Това сочи последното социологическо изследване на  " Маркет Линкс " със взаимно с бТВ финансиране. Изследването е извършено измежду 1076 души над 18 година в интервала 14-20 септември 2021 година по метода на директно персонално изявление и онлайн анкета.



Агенцията дава на вота на 14 ноември. БСП е втора с 14,5 %, следвана от " ИТН " с 13,5 на 100, " Демократична България " с 11,9% и групировката на Кирил Петков и Асен Василев " Продължаваме промяната " с към 11 %. Но всяка от тези обединения има капацитет да стане втора политическа мощ, означават социолозите. 

Форматът 2 в 1 на идните президентски и предсрочни парламентарни избори е определящ за увеличаващата се подготвеност за гласуване на фона на общото незадоволство от политическата рецесия, означават социолозите. Според тях висока изборна интензивност е по-благоприятна за партиите с по-ниска мобилизация на електората и такива, които съумяват да привлекат широк протестен избор.

Докато интригата в предварителните парламентарни избори е налице, не така наподобява обстановката във връзка с президентските. Основни политически сили към момента не са издигнали своите кандидатури по-малко от два месеца преди вота. От друга страна, мощните позиции на Румен Радев дават съображение изходът от президентската борба да изглежда малко или доста предупреден, а това би могло да има известен демобилизационен резултат върху част от гласоподавателите, изясняват от " Маркет Линкс ".



Още от края на 46-тия парламент партиите са в предизборна акция. На нейния старт ясно се обрисуват тези, чиито симпатизанти са силно мотивирани да гласоподават. Видно е, че обществената интензивност на ГЕРБ като опозиция на президента и служебния кабинет дава своите резултати и 82% от подкрепящите политическата мощ заявяват, че ще гласоподават на
идните избори.

" Демократична България " е от партиите с обичайно висока мобилизация на електората си, което се удостоверява и в сегашната ситуация. Като известна изненада могат да бъдат определени сравнително ниските резултати на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи по този индикатор, което не е изключено да сервира изненади в деня на изборите. " Продължаваме промяната " е с всекидневно ниска готовност, характерна за започващите политически формирования. Като цяло, това носи риск от намаляване на действителния избирателен резултат, само че тук би трябвало да имаме предвид и скорошния образец с необятната електорална консолидация,
която съумя да реализира Има Такъв Народ на изборите на 11 юли при сходна изходна позиция.

Това е един от ясните знаци за съществуване на скрит потенциал на протестния избор, заключават от " Маркет Линкс ".



Новата политическа мощ се употребява освен със благосклонностите на значителна част от обществото, само че и е припозната като част от партиите, които се чака да вземат участие в идващото ръководство дружно с Демократична България, Има Такъв Народ и БСП. Нейното позициониране в политическия център я прави приемлива за гласоподаватели с разнороден набор на ценностна ориентация.

Отчетлива е поляризацията във връзка с евентуално присъединяване на ГЕРБ и Движение за права и свободи в последващо ръководство, което е още едно от потвържденията за необятно споделяни упования за промяна на доскорошния управнически модел, показват още социолозите от " Маркет Линкс ".



Проучването на " Маркет Линкс " е финансирано и осъществено взаимно с бТВ. То е извършено измежду 1076 лица над 18 година в страната в интервала 14-20 септември 2021 година по методите на пряко-лично изявление и онлайн анкета.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР